Tipuri de materiale adecvate pentru blaturi de bucătărie

material pentru blat de bucatarie

                   Tipuri de materiale adecvate pentru blaturi de bucătărie

Bucătăria este adesea cea mai aglomerată incapere din casa dvs. Asta înseamnă că materialul utilizat pentru fabricarea blatului va trebui să reziste vaselor și tigăilor calde, vaselor umede, stropirii și pregătirii meselor obișnuite. Blatul perfect ar trebui să arate grozav și să fie funcțional în același timp. Familiarizați-vă cu cele mai bune opțiuni ale blatului de bucătărie, astfel încât să puteți decide care este cea mai potrivită pentru bugetul și stilul dvs. de viață.

blat bucatarie compozit quartz

Cuarţ

Cuartul este una dintre cele mai populare opțiuni de blat de bucătărie astăzi. Cuarțul este o piatră prelucrata care se realizează prin combinarea particulelor măcinate de cuarț, granit si rășini. Este unul dintre cele mai practice materiale de blat, datorită întreținerii usoare și a durabilitatii ridicate. Cuarțul nu necesită îngrijiri speciale – cum ar fi sigilarea – și este ușor de curățat.

Aspect: Cuarțul poate imita granitul, marmura sau orice altă piatră naturală și vine într-o mare varietate de culori și modele. Tot mai mulți producători fabrica blaturi din cuart care arată precum piatra naturală.

Durabilitate: Cuarțul este unul dintre cele mai rezistente materiale de blat disponibile pe piață. Din cauza absorbției scăzute a apei, nu trebuie să fie sigilat și este foarte rezistent la pete. Totuși, nu este infailibil. Nu este recomandat să se foloseasca substanțe de curățare abrazive, deoarece acestea vor îndepărta finisajul blatului. Contactul cu vase și tigăi fierbinți pe blat poate de asemenea să afecteze culoarea în timp, iar tăierea excesivă direct pe suprafața blatului poate genera  zgârieturi.

 

blat bucatarie din granit

Granitul
Granitul este cea mai rezistentă piatră naturala, a carui debitare se efectueaza din  lastre care sunt tăiate la dimensiunile necesare pentru a se potrivi pentru blatul oricarei bucătării. Blaturile din granit sunt rezistente la căldură și zgârieturi și au sute de culori/nuante și modele unice. Cu toate acestea, materialul este putin poros și este necesara impregnarea. Dacă va luati aceasta masura simpla de precauție, puteți preveni petele și puteți ajuta la menținerea finisajului pietrei.

Aspect: fiecare bucată de piatră naturală este diferită iar două blaturi/ suprafețe de blat nu vor fi exact la fel. Ca fibra, granitul poate prezenta modele diferite: poate fi  vein-cut( prezenta venaturilor longitudinale) sau cross cut (taiere perpendiculara pe venatura). Gama variată de culori și modele va oferi proprietarilor de case un design special, cu siguranta unic,  și cu un aspect texturat.

Durabilitatea: Unul dintre motivele pentru care granitul este o alegere atât de populară se datorează durabilității sale incredibile. Obiectele fierbinți pot fi asezate direct pe suprafeța de granit, ceea ce face ca materialul să fie una dintre alegerile mai convenabile ale blatului. Deși puteți tăia direct pe suprafața granitului, nu este o practică recomandată, deoarece va toci lama cuțitelor. Sigilarea blatului de granit la fiecare 6-12 luni este recomandată de profesioniști/

blat de bucatarie marmura carrara

Marmura

Marmura este o opțiune cu mare impact estetic pentru blatul de bucătărie, iar aspectul său poate fi uimitor. Această piatră naturală este plină de caracter. Blaturile de marmură rămân răcoroase chiar și în căldura verii, ceea ce vă poate oferi motivația de a porni cuptorul în mijlocul unui val de căldură. Dar marmura nu este cea mai ușoară suprafață de întreținut. Fiind moale și poroasa ,  la fel ca granitul, aceasta trebuie să fie sigilata pentru a evita patarea/ petele. Substanțele acide, cum ar fi sucurile de citrice, vinul sau laptele vărsat pe piatră trebuie curățate imediat pentru a evita patarea. De asemenea, marmura este moale, ceea ce o  predispune la ciobiri și zgârieturi, dar, cu toate acestea,  imperfecțiunile îi conferă un aspect fermecător în timp.

Aspect: plăcile de marmură au multe culori, de obicei cu venaturi neregulate. Blaturile clasice de marmură sunt adesea albe, cu venaturi subtile in nuante de gri, dar opțunile în tonuri de bej, maro și negru devin tot mai populare.

Durabilitate: Marmura este una dintre pietrele cele mai moi pentru blaturi atunci când vine vorba de blaturi din piatră naturală. Prin urmare, este mai probabil să fie zgâriate și pătate in cazul utilizarii obișnuite/ zilnice. Marmura poate fi achiziționată cu un finisaj lustruit sau mat. Aspectul mat al blatului de marmura are o suprafață texturata ce ajută la ascunderea unor zgârieturi. Marmura lustruită este lucioasă și mai rezistentă la pete decât marmura cu finisaj mat.

quartz blat bucatarie

 Cuartit-ul

Nu trebuie confundat cu cuarțul, quartzit-ul (cuarțitul) este o piatră naturală care are o culoare neutră și venaturi interpatrunse care ne duc cu gandul la marmură. Este destul de rezistent la căldură, dar la fel ca marmura, acesta trebuie să fie impregnat în mod regulat. Majoritatea blaturilor de cuarțit vor avea o suprafață stralucitoare atunci când lumina se reflectă din suprafața sa, datorită cristalelor de cuarț din piatră.

Aspect: materialele de blat de cuarțit sunt de obicei albe cu subtonuri de gri. Piatra este destul de ușoară și poate include nuanțe pale de roz sau albăstrui. Venaturile pot varia de la foarte subtil la pronuntat. Utilizarea cuarțitului ca material de blat este relativ nouă, însă castiga rapid teren pe piata ca alternativă pentru marmură.

Durabilitate: cuarțitul este mai greu decât marmura și este mai puțin predispus la ciobire, însă este foarte poros. Este important să impregnam piatra în mod regulat pentru a-și menține frumusețea naturală.

Pentru informatii suplimentare apasa aici !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.