BLATURI DE CUART Vs. BLATURI DE GRANIT – Perspectiva unui geolog
Probabil va amenajati bucataria si ati ajuns in punctual in care vă întrebați ce alegere sa faceti intre un blat de cuart si unul de granit.
Componența unui granit- Ce este si cum se formeaza?
Granitul este o rocă o rocă magmatică masivă, cu granulație grosieră (cristale cu dimensiunea de câțiva milimetri), formată la adâncimi mari conținând în principal cuarț, feldspat sau minerale de culoare închisă ca mica.. Aceste minerale și ponderea lor conferă granitului numeroasele culori și texturi pe care le vedem în blaturile din granit. Formal, granitul este o rocă plutonică care este compusă din 10 – 50% cuarț (de obicei alb semitransparent) și 65 – 90% feldspat total (de obicei o nuanță roz sau alb).
Granitul este o rocă magmatica, ceea ce înseamnă că s-a format în timpul răcirii magmei topite. În general, cu cât este mai lentă răcirea magmei topite, cu atât este mai mare ponderea megacristelor in cristalele minerale, ajungand cateodata chiar si la dimensiuni speciale mai mari de 5cm. În timpul formării granitului, acesta este îngropat sub kilometri de magma și sedimente necesare pentru a produce suficientă căldură pentru a topi roca.
Ce este cuarțul și cum sunt făcute blaturile de cuarț?
S-ar putea să fiți un pic confuz cand vine vorba de alegerea unui blat de granit sau a unuiat de cuart. După cum am discutat mai sus, granitul este un tip de rocă care este parțial compusă din cuarț, care e un mineral. Prin urmare, ce este mai exact un blat de cuarț? Puteți crede inițial că un blat de cuarț ar fi compus dintr-o o rocă formată din cel puțin 90% cuarț. Acest lucru vă poate aminti de o plajă cu nisip alb, cu câteva nuante de maro și roz. Sortarea naturală a cuarțului pe plaje este determinată de rezistența mineralelor și de ratele de meteorizare diferențiale ale acestora. Întrucât mineralele mai slabe se erodează relativ mai repede decât cuarțul, acesta din urma ramane ca mineral predominant în sistemele de sedimente rezistente (adică plaje) departe de sursa de sediment (adică munții).
Totuși, veți constata că blaturile de cuarț sunt de fapt făcute de om și, deși constau in 90% cuarț, restul blatului este compus din rășini, polimeri și diverse tipuri de pigmenți. Aceasta creează o rocă artificială foarte rezistentă, fără pori sau fisuri. Pigmentul este folosit pentru a potenta colorația care se găsește în mod natural în arenita de cuarț.
Comparație intre blaturi de granit și cuarț
Dezbaterea se da intre câteva întrebări pe care trebuie să vi le puneti. În ciuda diferenței de preț din cele două opțiuni de blat, există într-adevăr două variabile de care ar trebui să țineți cont. O variabilă este optiunea dvoastra pentru o piatră creată de om sau o piatră naturală. Veți găsi mult mai multă frumusețe în granit și, cu siguranță, există un entuziasm în a alege micile imperfecțiuni și variația culorii. Personal, aleg granitul, deoarece ofera un sentiment unic și imposibil de replicat, care nu dezamăgește niciodată si transforma blatul dvoastra de bucatarie intr-un tablou orizontal.
Cealaltă variabilă este ușurința de utilizare într-o serie de factori diferiți. Blaturile din cuarț sunt supuse procesului de impregnare și prin urmare, nu sunt poroase, sunt făcute în primul rând din cuarț, ceea ce înseamnă că sunt mai durabile decât granitul. Veți constata că blaturile de cuarț sunt mai ușor de curățat si întreținut. Dacă problema dvs. principală este să aveți un blat care sa nu va dea batai de cap și să îl folositi foarte mult, compozitul de cuarț este o optiune foarte buna.
Desi exista o disputa in alegerea cuarțului sau a granitului din perspectiva unui geolog, fără îndoială, nu puteti greși cu nici una din aceste variante. Cel mai mult, fiti sigur ca va fi o placere alegerea unui model care sa va personalizeze casa si sa ofere un aspect remarcabil.